• I
 • D
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • E
 • E
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • S

Kit contra les violències masclistes online

DonesTech, Núria Vergés Bosch


Repressions, exclusions i violències masclistes
Compartir
Nadia Sanmartin
25 de novembre de 2019

Aquest KIT, elaborat des de DonesTech amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, l'associació de Dones per a la Recerca i l'Acció, ALIA, i la Universitat de Barcelona, permet conèixer les violències masclistes online i avançar cap a unes relacions digitals lliures i segures per a totes. Des d’una posició crítica i feminista, s’introdueixen les violències masclistes online i, sobretot, es posen a disposició de les usuàries una sèrie de propostes, recursos i iniciatives per tal que ens cuidem, ens defensem, contrarestem i alteractuem davant d’aquestes violències.

Aquest KIT resultarà molt útil per a les dones i persones LGTBIQ*, especialment per aquelles dones violentades, però també les destacades, les feministes i dissidents sexuals i de gènere que es veuen afectades per aquestes violències online de forma creixent. Us animem a utilitzar aquest KIT tant de forma preventiva com reactiva i esperem que us sigui d’utilitat.

Descarrega't el KIT en versió PDF amb imatges, dades il·lustratives i continguts extra, com ara recursos interactius, eines online, enllaços d'interès i activitats.

 

1. Les TIC també són portadores de gènere

Les tecnologies de la informació i comunicació, especialment internet i les xarxes socials, són crucials per entendre el desenvolupament de les societats actuals. Tenen a veure amb com ens comuniquem, cuidem, organitzem, treballem, amb les amistats, família, companyes de lluita, feina i aficions. Tanmateix, la societat actual encara no està lliure de desigualtats de gènere ni d’una de les seves expressions més severes, les violències masclistes. Així, internet i les xarxes socials tampoc i, per tant, no són neutres. Per això, en una societat desigual de gènere encara trobem una forta fractura digital de gènere, sobretot pel que fa a les possibilitats de participar i liderar el desenvolupament tecnològic actual i futur. El domini dels canals de comunicació digital encara està a les mans dels homes, blancs, occidentals, heterosexuals, etc. Per tant, tenim una societat digital molt masculinitzada on si no es fa res els masclistes i neomasclistes tenen una major capacitat d’imposar el seu discurs i formes de fer. Com a expressió més severa dels masclismes i les desigualtats de gènere, les nostres societats no estan lliures de violències masclistes, tampoc de violències masclistes online.

 

2. Violències masclistes: de què estem parlant?

Una de cada tres dones és agredida sexualment i/o físicament pel fet de ser dona a Europa i més de la meitat de dones catalanes ha patit algun tipus de violència masclista a la vida. Això també es relaciona amb les TIC. A través d’internet i les xarxes socials es poden facilitar i amplificar aquestes violències masclistes. A més, n’apareixen de noves. Les violències masclistes comporten greus conseqüències per a les persones que les pateixen. Els impactes són greus respecte la salut física i psicològica, socials i culturals, d’oportunitats educacionals i laborals, de capacitat de poder i participació política, de llibertat d’expressió i moviment, així com de capacitat de generació de narratives i espais amigables per les persones, també online.

La llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, utilitza l’expressió violència masclista perquè el masclisme és el concepte que de forma més general defineix les conductes de domini, control i abús de poder dels homes sobre les dones i que, alhora, ha imposat un model de masculinitat que encara és valorat per una part de la societat com a superior. La violència contra les dones és l’expressió més greu i devastadora d’aquesta cultura, que no només destrueix vides, sinó que impedeix el desenvolupament dels drets, la igualtat d’oportunitats i les llibertats de les dones.

 

3. Violències masclistes online: quines formes prenen?

Una sèrie de violències masclistes online tenen a veure amb insultar, avergonyir i/o minar l’autoestima de les dones, com el ciberassetjament per raó de sexe o el titllar de puta “slut-shaming” en comentaris online. Altres violències tenen a veure amb continguts i venjances de tipus sexual, com el ciberassetjament sexual, el sexpreading o la pornografia no consentida. Finalment, apareixen nous atacs amb un fort component tecnològic, com atacs a webs feministes o el craqueig de comptes.

 

4. Violències masclistes online: qui agredeix i contra qui?

Cal que les dones seguim participant de les TIC de forma creixent. Per això és important que ens cuidem i minimitzem riscos en les nostres pràctiques online. Des dels feminismes doncs, es proposen una diversitat d’accions i mesures per cuidar-nos, des d’estratègies de mitigació i anàlisi de riscos digitals fins a la destrucció de material sensible o l’ús de formes de navegació segura. Aquestes violències masclistes, tenen en comú que la gran majoria d’agressors són homes. Ells actuen de forma individual o en grup contra dones, persones LGTBIQ* i, fins i tot, criatures. Especialment ataquen a les seves parelles o ex parelles, però també a altres dissidents sexuals i de gènere. Sobretot ataquen a les persones que destaquen per la seva capacitat de generar canvis al respecte, les feministes, polítiques, tecnòlogues, artistes i esportistes populars, entre d’altres.

 

5. Què podem fer? Cuidem-nos!

Cal que les dones seguim participant de les TIC de forma creixent. Per això és important que ens cuidem i minimitzem riscos en les nostres pràctiques online. Des dels feminismes doncs, es proposen una diversitat d’accions i de mesures per cuidar-nos, des d’estratègies de mitigació i anàlisi de riscos digitals fins a la destrucció de material sensible o l’ús de formes de navegació segura.

 • Cuidar (nos): cures personals (dormir, endreçar...), també en el nostre entorn i a l’ordinador.
 • Valorar riscos: usos, contextos, horaris, espais, conèixer normes privacitat, conèixer la nostra ombra digital, etc.
 • Estratègies de mitigació: màscares, identitats col·lectives, camuflatge, fragmentació, fortificació, bloqueig, reducció.
 • Destrucció de material sensible: fotografies, vídeos, altres materials.
 • Prioritzar eines segures i lliures: mail no corporatiu, plataformes, missatgeria, programari segur i lliure.
 • Alta seguretat: navegació segura-anònima (TOR), xarxa segura a casa; servidors autònoms, encriptació/autentificació.

 

6. Què podem fer? Alter actuem!

Amb cuidar-nos no n’hi ha prou i cal actuar i revertir la situació actual. La solució només pot passar per fer front als agressors, eradicar aquest tipus de violències i, així, també possibilitar relacions digitals segures i lliures de violències masclistes per a totes les persones. Per això, des dels feminismes també es proposen iniciatives i accions com alertes de “machitrols” o la generació d’espais, discursos i imaginaris alternatius segurs i lliures de violències masclistes. Seguim avançant conjuntament cap a unes relacions digitals segures i lliures de violències masclistes?

 • Documentar el teu cas o altres casos i situacions.
 • Identificar, investigar i visibilitzar agressions, defenses i estratègies.
 • Recuperar memòria i treure del silenci i de l’oblit tantes històries de dones.
 • Bloquejar o silenciar agressors o grups d’agressors.
 • Generar i transmetre informació i formació per la igualtat i transformacions de gènere.
 • Denunciar agressions i buscar ajuda.
 • Crear xarxa, comunitats i actuar juntes.
 • Construir espais amigables per a les dones i les persones LGTBIQ*.
 • Reivindicar canvis: estructurals, a plataformes online, i a les institucions.
 • Paròdia, ironia, humor i alegria!